Wat ik moet weten over de airconditioning:
Hoe werkt een single-split airconditioningsysteem?
Definitie en werking van een mono-/enkelgesplitste airconditioningsysteem Een mono-split airconditioner (ook wel single-split airconditioner genoemd) wordt gebruikt om individuele ruimtes te koelen of te ontvochtigen. Sommige van deze modellen bieden een extra functie voor het verwarmen van de ruimte. Elke single-split airconditioner bestaat uit twee hoofdcomponenten, de zogenaamde binnen- en buitenunit. Net als bij een koelkast wordt de warmte tijdens het koelen of ontvochtigen geabsorbeerd door een modern koudemiddel in de binnenunit en afgegeven in de buitenunit na het passeren van een geïsoleerd leidingsysteem. Bij het verwarmen wordt de warmte analoog van buiten naar binnen geleid. Met behulp van sensoren in de binnenunit kan de gewenste kamertemperatuur worden ingesteld en gewaarborgd. Single-split airconditioningsystemen worden, afhankelijk van het model, aan de wand of het plafond gemonteerd.
Hoe werkt een multi-split airconditioningsysteem?
Een multi-split airconditioningsysteem wordt gebruikt wanneer meerdere kamers of verdiepingen in een gebouw moeten worden geklimatiseerd. Een multisplit airconditioningsysteem is ook zinvol als een heel gebouwencomplex moet worden gekoeld. Moderne airconditioningsystemen zijn in staat om binnen- en buitenunits optimaal te combineren. Afhankelijk van het model kunnen 2 tot 6 binnenunits worden aangesloten op een buitenunit. Daarnaast kan de gebruiker kiezen tussen wandunits en plafondcassettes. Dankzij de vele combinatiemogelijkheden kan een multisplit airconditioningsysteem individueel worden aangepast aan elke behoefte.
In het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen een multi-split omvormer en een multi-split ON/OFF. De binnenunit ontvochtigt, koelt en filtert onaangename kleverige lucht in de ruimte. Het koudemiddel stroomt door de leidingen naar de binnenunit. Daar verdampt het en absorbeert het de bestaande warmte in de ruimtes in dit proces. Hierdoor wordt gasvormig koudemiddel gevormd. Via een leiding bereikt het de buitenunit. Daar wordt het samengeperst en geeft het de warmte terug af aan de buitenlucht bij de overgang naar een vloeibare vorm.
In een multisplit airconditioningsysteem vindt de cyclus telkens weer plaats tot de vooraf ingestelde doeltemperatuur in de ruimtes is bereikt. Wanneer dit gebeurt, wordt de buitenunit automatisch uitgeschakeld terwijl de ventilator van de binnenunit blijft draaien. Het vocht dat uit de ruimten is verwijderd, wordt in de vorm van condenswater direct naar buiten of naar een afvoer geleid. In een multisplit airconditioner kunnen alle binnenunits onafhankelijk van elkaar worden geïnstalleerd en individueel worden geregeld. Geavanceerde technologie maakt een 360°-luchtregeling in de ruimtes mogelijk. Bovendien biedt het extra functies zoals een antikoude-luchtfunctie.
Waar moet u op letten bij de aankoop van een airconditioningsysteem?
Er zijn twee belangrijke kenmerken waarmee u vooral rekening moet houden bij de keuze van een airconditioningsysteem dat aan uw behoeften voldoet. Bij intensief gebruik is het aan te raden om een apparaat aan te schaffen met de best mogelijke energie-efficiëntieklasse, zoals A++, om vervolgens te kunnen besparen op de bedrijfskosten. Bovendien moet bij de aankoop van het systeem rekening worden gehouden met het geluidsniveau tijdens het gebruik. Om uw beslissing in dit verband te vergemakkelijken, moet u weten dat 10 decibel al een verdubbeling van het volume betekent. Sommige airconditioners bieden ook een comfortabele slaap/stilstand voor een stillere werking. Andere extra functies, die van invloed zijn op individuele beslissingen, kunnen een 24-uurs timer, kinderslot of zelfreinigingsfunctie zijn. Er zijn ook hoogwaardige modellen die bovendien zijn uitgerust met verschillende luchtfiltersystemen, die daarom bijzonder geschikt zijn voor mensen met allergieën.
Installatie van een split airconditioningsysteem - wat is er nodig?
- Airconditioningsysteem met een binnen- en een buitenunit
- Afstandsbediening voor de werking van de binnenunit, die meestal wordt meegeleverd
- Koelmiddelleiding in de gewenste lengte en eventuele accessoires voor de installatie
- Besturingslijn (aansluiting van de binnen- en buitenunit)
- Condensatieslang en eventueel condenspomp, indien een continue installatie met een lichte helling niet mogelijk is
- Wandbeugel voor wandmontage of vloerbeugel voor installatie op de vloer van de buitenunit
- Stroomkabel (voeding van de buitenunit)
- Kabelgoot voor het leggen van kabels en leidingen
Kan een hele vloer worden gekoeld met een single-split airconditioner?
Ja, dit is mogelijk als de koelcapaciteit van de airconditioner voldoende is voor de omstandigheden op de vloer. Toch wordt het koel- en verwarmingsvermogen berekend voor de gehele ruimte. Wandopeningen zoals deuren belemmeren de luchtcirculatie. Als ze gesloten zijn, wordt dit volledig voorkomen. Een multisplitsysteem is daarom efficiënter, omdat in elke ruimte een aparte binnenunit wordt geïnstalleerd.
Hoeveel binnenunits kunnen op één buitenunit worden aangesloten?
Dit is afhankelijk van de fabrikant en de grootte van de buitenunit. U kunt modellen kopen waarop tot acht binnenunits met verschillende capaciteiten en uitvoeringen - wand-, kast- of plafondunits - kunnen worden aangesloten.
Kunnen airconditioners ook worden gebruikt voor verwarming?
Ze zijn ook geschikt voor verwarming dankzij de nieuwste warmtepomptechnologie. In principe werkt een warmtepomp als een airconditioner, maar met het tegenovergestelde doel: de airconditioner onttrekt warmte aan de ruimte om deze naar buiten af te voeren, en de warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenzijde om deze als verwarmingsenergie aan de ruimte af te geven. Het is een goed alternatief voor conventionele verwarming dankzij het hoge energierendement.
Hoe wordt het condenswater in gesplitste airconditioners afgevoerd?
Een condensatieslang wordt aan de binnenunit van de airconditioner bevestigd. Deze wordt samen met de koudemiddelleidingen via een kraangat of een opening naar buiten geleid, of het condensaat wordt apart afgevoerd, bijvoorbeeld naar het afvalwater. De waterafvoer mag niet worden onderbroken en moet een constante helling hebben. Anders is een condenspomp noodzakelijk. Het condensaat dat in de binnenunit in de koelmodus en in de buitenunit in de verwarmingsmodus verschijnt, wordt via de condensslang of de condensbak afgevoerd. Het condenswaterreservoir, waarin het vocht zich verzamelt, moet regelmatig worden gecontroleerd. Op zeer warme dagen kan het nodig zijn het reservoir meerdere malen per dag te legen.
Hoe wordt het condensaat in mobiele airconditioners afgevoerd?
Enkele liters gecondenseerd water kunnen zich per dag ophopen. Ze moeten worden geloosd. Het water wordt opgevangen in een geïntegreerde watertank. Een indicator informeert u wanneer het vol is. Daarna wordt de koeling automatisch gestopt. De tank wordt dan geleegd en het apparaat kan weer worden ingeschakeld. Er zijn ook apparaten waarbij het condensaat continu wordt gebruikt om het koelmiddel te koelen, wat de prestaties van de airconditioner aanzienlijk kan verhogen.
Zijn airconditioners een gevaar voor de gezondheid?
Nee, het tegendeel is waar: het filter zorgt voor schone lucht, zodat het welzijn wordt verbeterd. Geuren, pollen, stof, gassen, dampen en vervuilende stoffen uit bouwmaterialen of tapijten worden ook verwijderd. Airconditioners maken mensen zeker niet ziek. Belangrijk is dat de temperatuur individueel kan worden ingesteld, want iedereen heeft zijn eigen perceptie van de kou. De meeste mensen vinden een temperatuur van 22 graden Celsius plus/minus 2 graden aangenaam.
Moet het luchtfilter worden vervangen?
Het filter van de binnenlucht moet voor het seizoen worden vervangen, omdat het na verloop van tijd vuil wordt en de luchtstroom daardoor verslechtert. Bij sommige modellen kan het luchtfilter ook worden gereinigd volgens de gebruiksaanwijzing. Dit kan zonder veel voorkennis of technische expertise.
Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen bij het transport van het apparaat?
De buitenunit van de airconditioner moet rechtop worden opgeslagen en getransporteerd, zodat de compressor niet beschadigd raakt. De onderdelen binnenin zijn op veren gemonteerd. Als de helling te groot is, kunnen ze worden losgehaakt.
Hoe lang duurt het voordat het apparaat na het transport in gebruik kan worden genomen?
Hij moet na het transport minstens twee uur rechtop blijven staan. Het is nog beter om 24 uur te wachten voor de ingebruikname.
Hoe vaak moet de airconditioning worden onderhouden?
Het airconditioningsysteem moet om de twee tot drie jaar worden gecontroleerd door een gecertificeerde koeltechnicus. Zo'n persoon controleert de dichtheid en bedrijfszekerheid van het apparaat. Als het apparaat het hele jaar door wordt gebruikt, wordt een jaarlijks onderhoudsinterval aanbevolen. In het geval van commercieel gebruikte systemen is dit wettelijk verplicht. Exacte onderhoudsintervallen van een airconditioner zijn afhankelijk van het model, de bedrijfstijden, de stofbelasting en de locatie.
Hoe lang gaat een airconditioner mee?
De levensduur van een airconditioner is ongeveer 10 tot 15 jaar, afhankelijk van de bedrijfsduur en de onderhoudsintervallen. Niet te veel in- en uitschakelingen en kleine temperatuurverschillen tussen de binnen- en buitenunits hebben een positief effect op de levensduur.
Hoe krijg je professioneel advies?
Gedetailleerd advies, professionele planning, efficiënte verwerking van de bestelling en een tijdige en professionele installatie uit één hand - dat is logisch! Met behulp van een gespecialiseerd bedrijf kan een airconditioningsysteem op de juiste manier en naar wens worden geïnstalleerd. Een specialist zorgt ervoor dat de airconditioning correct wordt geïnstalleerd, zodat de koude lucht naar de plaats stroomt waar deze daadwerkelijk nodig is.